top of page

Folly Duisternis
Museum Het MOW
Bellingwolde
24-09-2023 t/m 18-02-2024

 
  

Omdat het ‘s nachts lichter en lichter wordt door de lichtvervuiling zien we steeds minder duisternis. Nederland is een van de meest verlichte plekken op aarde. Verlichting is geen luxe meer maar armoede voor de biodiversiteit om ons heen. Daarom is het van belang om op het donkerste plekje van Nederland het duister te benadrukken, te ervaren en te bewaken voor de generaties na ons.

Folly Duisternis in de museumtuin van Het MOW verandert je blik van horizontaal naar verticaal. Het biedt een passe-partout gericht op de hemel waardoor je de ware duisternis kan ervaren zonder ruis van de omgeving.

De folly bestaat uit twee kubussen. De eerste kubus is open aan de voor- en achterzijde. Hierdoor ontstaat er een horizontale koker. Staand in deze koker krijgt de bezoeker een gericht en intens horizontaal gericht beeld. Door een opening in de wand betreedt men de tweede kubus. Door de tweede kubus aan de bovenzijde te openen ontstaat er een verticale koker. Staand of liggend in de tweede kubus krijgt de bezoeker een gericht en intens beeld van de hemel.

 

Liggend op een bankje staar je naar de hemel. De omgeving is niet meer zichtbaar en het wordt langzaam donker. De eerste sterren verschijnen aan de hemel. En dan ervaar je de ware duisternis, een geschenk uit de hemel.

bottom of page